Astăzi, circulând prin sectorul 3 cu maşina, l-am observat pe o bancă de lângă şosea pe domnul din imagine. Ţinea mâna la piept, în partea inimii, mişcându-şi parcă în delir piciorul. Am coborât geamul, l-am întrebat daca este bine, mi-a răspuns că da, tocmai luase un tratament şi urma să îşi revină. Neîncrezători în ceea ce spune, am parcat maşina în locul cel mai apropiat disponibil şi am plecat dupa el. L-am găsit tot pe bancă. Am aflat că se numeşte Vasile, că este din Iaşi şi tocmai fusese externat din spital (Fundeni), în condiţiile în care ar fi trebuit să fie operat la inimă (suferea de Stenoza mitrala), dar datorită fondurilor insuficiente alocate de Minister, a fost amânată operaţia (mai exact, Ministerul Sănătăţii nu alocase sumele de bani pentru astfel de operaţii şi dânsul ar fi trebuit să vină cu bani de-acasă,în condiţiile în care a fost programat pentru operaţie şi a stat în spital o perioadă). Se afla pe banca respectivă deoarece a fost prins de controlor in RATB , dat jos la prima staţie (undeva pe str. Lucreţiu Pătrăşcanu) şi amendat. Neavând altă variantă, a început să meargă pe jos , până i s-a făcut rău şi s-a aşezat pe o bancă. (avea astfel de crize de 4-5 ori pe zi !!! urma un tratament cu glicerină).


Fiind amendat, plătind pe loc 50 ron şi neavând îndeajuns de mulţi bani la el pentru tren sau microbuz, plănuia să ajungă aşa cum putea până la Piaţa Presei Libere, după care să-şi încerce norocul la şoferii care merg spre provincie, în speranţa ca pe parcurs poate să ajungă până la Iaşi, cu multiple autoturisme.
Trebuie să menţionez că toate aceste detalii mi le-a spus cu o extraordinară demnitate şi tărie, de parcă ar fi reprezentat un nimic acest drum şi problemele pe care le avea erau minore (tremura din toate incheieturile şi de-abia putea să se ridice de jos).


Mi-am dat seama că nu minte exact din aceste motive. Cu toate că avea multe probleme şi rămase şi fără bani, era demn în continuare şi îşi cerea scuze încontinuu pentru deranjul creat.
Consultându-ne, am hotărât să-l ajutăm. L-am transportat până la Gara de Nord, i-am cumpărat un bilet de tren către Iaşi şi ne-am asigurat totodată că are şi caţiva bani în plus pentru mâncare/apă, până ajunge acasă.

Am rămas profund impresionaţi de onestitatea, tăria de caracter şi demnitatea acestei persoane. Dacă întalniţi astfel de cazuri, nu fiţi indiferenţi! Există oameni care mor pe stradă şi nimeni nu le aruncă nici măcar o privire!